Avtoklima

4 znaki, da avtoklima ne deluje optimalno

Težave z avtoklimo

Večina ljudi v avtomobilu preživi kar precej časa. Še posebej v primeru, da se oseba vozi na delo, prevaža otroke, družino, se vozi po opravkih in na splošno naredi precej kilometrov na dan. K sreči so avtomobili postali zelo moderni in ponujajo vse več varnosti in udobja med vožnjo.

Ko omenjamo udobje, ne moremo mimo klimatske naprave. Ta skrbi tako za hlajenje kot gretje in je eden ključnih elementov v našem vozilu. Pozimi zaradi nje nimamo težav z rosenjem stekel, poleti pa je vožnja precej prijetnejša v ohlajenem zraku v kabini vozila. A klima se lahko tudi pokvari oziroma ne deluje optimalno. Kako prepoznati te znake?

1. Ne dosežemo prave temperature

Eden najbolj očitnih znakov, da avtoklima ne deluje optimalno, je, ko imamo občutek, da nikakor ne dosežemo želene temperature ali pa do tega pride zares počasi. Klimatska naprava je sestavljena iz več delov, ključen pri ohlajanju zraka pa je hladilni plin.

Če ta po nekem slučaju odteka iz sistema, se to najprej opazi s slabšo zmogljivostjo. Nikakor ne dosežemo želene temperature, čeprav iz rež zračnika piha. Torej je ventilacijski sistem operativen, klimatska naprava pač ne. Rešitev je v polnjenju klime s plinom, kar opravi ustrezno licenciran avto serviser, pri čemer pa bo moral ugotoviti tudi, zakaj je do tega prišlo in rešiti še to težavo, da se zadeva v prihodnje ne bi ponovila.

2. Slaba kakovost zraka

Ne gre zgolj za tehnično delovanje. Da avtoklima ne deluje optimalno, je lahko znak tudi, kadar kakovost zraka, ki prihaja iz zračnikov, ni primerna. Zagotovo ste se že kdaj znašli v neprijetni situaciji, ko je ob prižigu avtoklime iz zračnikov prišel kiselkast in zatohel vonj.

Slab zrak v kabini avtomobila
Slab zrak v v avtomobilu lahko nakazuje na težave z avtoklimo.

To pomeni, da so se v sistemu razvile bakterije, ki so lahko tudi zdravju škodljive. Še posebej nevarne so alergikom in kroničnim pljučnim bolnikom. Bakterij se boste rešili tako, da boste vozilo odpeljali na ustrezen servis, kjer bodo opravili dezinfekcijo avtoklime in preverili ostale ključne dele.

3. Neobičajni zvoki med delovanjem

Morda klima deluje, lepo hladi, a se vam zdi, da med vožnjo iz zračnih rež prihajajo nenavadni zvoki. Lahko gre za tiho cviljenje, ropotanje, šumenje ali škripanje. Vse to lahko nakazuje na to, da avtoklima ne deluje optimalno.

Kljub temu da izpolnjuje svojo osnovno nalogo in hladi, pa je treba čim prej z vozilom na servis, kjer bodo sistem preverili in ugotovili napako. Gre namreč za to, da so težave v nastajanju pogosto mnogo cenejše kot takrat, ko se razvijejo v velike probleme.

4. Odpoved klimatske naprave

Če kaj, potem je popolna odpoved delovanja avtoklime tisti znak, ki ga ni mogoče spregledati. Ko do tega pride, ostanite mirni. Sploh ni nujno, da je vse tako hudo slabo in drago, kot je videti prvi trenutek. Do odpovedi avtoklime lahko pride iz različnih vzrokov.

Nedelovanje klimatske naprave v avtomobilu
Če klimatska naprava ne deluje, se čim prej odpravite na servis.

Morda je kriv električni sistem in je nekje na poti prišlo do prekinitve ter posledično do nedelovanja klimatske naprave. Kriva je lahko tudi pokvarjena varovalka, ki skrbi, da ne pride do električnih udarov v posamezne električne naprave v vozilu. Ta okvara je verjetno še najcenejša.

Pri avtoklimi se lahko pokvari tudi kompresor, kar pa je že večja težava. Če je potrebna njegova zamenjava, bi to utegnilo biti precej drago. Je pa za nedelovanje avtoklime lahko krivo tudi kaj drugega, saj je sistem precej razvejan in sestavljen iz različnih delov.

Naj bo avtoklima redno pregledana

Da se boste na pot odpravili povsem mirni in bo klimatska naprava delovala optimalno, se vsaj dvakrat letno ustavite pri serviserju za avtoklime, ki bo poskrbel za celoten pregled in potrebne ukrepe. Pregled ni drag, še posebej ne v primerjavi z nevšečnostmi na poti in morebitnimi kasnejšimi stroški, ko gre kaj hudo narobe.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Dezinfekcija avtoklime
Avtoklima

Kako pomembna je dezinfekcija avto klime?

Ko poleti sedemo v avtomobil in prižgemo klimatsko napravo se utegne zgoditi, da nam v nosnice udari precej neprijeten, zatohel
Polnjenje klimatske naprave
Avtoklima

Polnjenje klimatske naprave: pogosta vprašanja in odgovori

Klimatska naprava v avtomobilu je skorajda neopazna, dokler zunaj ne postane nekoliko topleje. Šele takrat se spomnimo, da jo v