Avtoservis

Kaj je avtodiagnostika in kako poteka?

Avtodiagnostika

Za avtodiagnostiko bi lahko rekli, da je na nek način kot preventiven pregled pri zdravniku. Redni pregledi namreč odkrijejo kakšne manjše težave, ki lahko ob neukrepanju vodijo do večjih. Enako velja za novejše avtomobile, ki vsebujejo računalniške sisteme.

Sodoben pregled avtomobila na tem področju ne stane veliko (okoli 20 do 40 €) in pomaga preprečiti nastanek večjih stroškov. Prav tako boste ob opravljenem pregledu natančno vedeli, ali je z vozilom vse v najlepšem redu ali pa je potrebno zamenjati kakšen del.

Kako poteka avtodiagnostika?

Sodobni avtomobili so torej precej prepredeni z moderno tehnologijo, ki je krmiljena s posebnimi računalniškimi sistemi. Gre za zapleten sistem, ki nam omogoča boljši vpogled v stanje in delovanje vozila. V resnici tovrsten pregled lahko opravimo celo sami.

Seveda ob predpostavki, da imamo na voljo računalnik in ustrezen računalniški program ter povezovalni kabel. Načeloma pa se ti pregledi opravljajo pri avtomehaniku, ki zna takšen program do potankosti tudi uporabljati in prebrati pridobljene podatke.

Kdaj je potrebna avtodiagnostika?

Avtodiagnostiko lahko uporabimo v primeru, ko se nam zdi, da motor ne teče povsem gladko, se pojavljajo nenavadni zvoki ali tresljaji. Nihanje obratov motorja prav tako kaže na to, da bi bilo smotrno opraviti avtodiagnostiko.

Računalnik za avtodiagnostiko
Računalnik za avtodiagnostiko zazna morebitne nepravilnosti.

Eden najzanesljivejših signalov za to pa je zagotovo lučka na armaturni plošči, ki opozarja, da se nekaj dogaja. S pregledom bo nato serviser ugotovil kaj (če kaj) se dogaja in ali je potreben kakšen poseg oziroma popravilo. V resnici je zelo priporočljivo, da se takšen pregled opravi ob vsakem rednem servisu vozila. Zgolj iz preventivnih razlogov.

Kaj zajema avtodiagnostika?

Če bo serviser na vašem vozilu opravil avtodiagnostiko, boste lahko izvedeli vse potrebno o delovanju nekaterih sklopov avtomobila. Zaznan bo kakršenkoli problem pri delovanju motorja ali katerega od pogonskih sklopov, ki skrbijo za to, da motor nemoteno obratuje.

Morda na to niti ne pomislite, a podatki iz diagnostike se bodo nanašali tudi na menjalnik in odkrili, ali se karkoli ne sklada z določili proizvajalca, saj se izmeri tudi odzivnost. Preveri se še delovanje zavor in zavornega sistema, delovanje izpušnega sistema ter morebitne obrabe ali okvare posameznih komponent.

Avtodiagnostika omogoča hitrejše ukrepanje

Avtodiagnostika nam omogoča, da okvaro zaznamo, še preden postane zares huda ali pa vsaj preden vse skupaj pripelje do večje in težje okvare. Sam pregled je opravljen v nekaj minutah, serviser pa v tem času pridobi vse potrebne informacije.

V programu se izpostavijo različne kode, po katerih serviser prepozna mesto težave in mu s tem bistveno olajša delo ter prihrani čas. Vse skupaj pa je na koncu seveda povezano tudi s končnimi stroški za lastnika vozila.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Servis vozila
Avtoservis

5 razlogov za reden servis vozila

Avtomobil pri hiši je danes skorajda nujen. Že dolgo ne gre več zgolj za statusni simbol, saj ga povprečna slovenska
Avtoservis
Avtoservis

6 razlogov za Avtoservis Selan

Servis avtomobila je potreben tako kot ljudem reden zdravniški pregled. Pregled vitalnih delov, ocena, odkrivanje potencialnih napak in popravilo. Vse