Pnevmatike

Kako se celoletne pnevmatike obnesejo v praksi?

Celoletne pnevmatike

Ena večjih finančnih bolečin, ki se tičejo vzdrževanja avtomobila, je zagotovo zamenjava pnevmatik. V isti sapi pa je treba dodati, da so te ključen del vozila, ki vpliva na to, kako varno se bomo z njim vozili po cesti. V prvi vrsti je treba poskrbeti, da pnevmatike na vozilu niso pretirano obrabljene.

Kot naslednje pa, da so letnemu času primerne. Za letne gume velja, da morajo imeti najmanj 1,6 mm profila, zimske pa nekoliko več, in sicer 3 mm. Seveda gre za precejšen strošek, še posebej kadar je treba kupiti oboje. V tem primeru velja razmisliti o dodatnih platiščih, kar pomeni, da bi lahko kolesa dejansko premontirali sami.

Kaj pa celoletne pnevmatike?

Če kaj, potem smo ljudje prvaki v iskanju kompromisnih rešitev in pocenitvi neizogibnih stroškov. Vedno bomo našli nekaj, kar bo pocenilo prvotno izbiro, a to še ne pomeni, da na račun slabšega materiala. Za celoletne pnevmatike velja, da jih imamo lahko na vozilu povsem zakonito skozi celo leto.

Celoletna pnevmatika Continental
Celoletna pnevmatika Continental

Vprašanje, ki sledi, pa je: »Ali so tudi dovolj varne?« Materiali v zadnjem času močno napredujejo, spreminja se tehnologija procesov izdelave in mešanice materialov postajajo precej boljše od tistih nekoč. Enako velja za celoletne pnevmatike, ki se do neke mere lahko povsem zadovoljivo spopadejo z vsemi vremenskimi razmerami.

Kako se obnesejo celoletne gume?

Kot smo že zapisali, gre vendarle za kompromis. Celoletne pnevmatike so zadovoljive v suhem in mokrem vremenu, se pretirano ne obrabljajo poleti, kot na primer zimske, in v hladnejšem delu leta nudijo povsem zadovoljivo prožnost in oprijem.

Celoletna pnevmatika Sava
Celoletna pnevmatika Sava

Ampak … če ste voznik, ki je vsak dan na cesti ne glede na vremenske razmere, delate več kilometrov in kaj dosti alternativne izbire nimate, potem je zelo mogoče, da takšne pnevmatike za vas ne bodo najboljša izbira. Kljub vsemu se v izrazitih snežnih pogojih in mrazu obnašajo drugače in so v tem primeru precej slabše od zimskih.

Za koga so primerne celoletne pnevmatike?

Če bi morali izdelati profil voznika, ki bo povsem zadovoljen z uporabo celoletnih pnevmatik, potem to ne bi bil zelo zahteven voznik. V prvi vrsti zahteven v tem pogledu, da vozilo potrebuje 24 ur na dan ne glede na to, kaj pravi vremenska napoved, kot tudi to, da goji nekoliko bolj poskočen stil vožnje.

Celoletna pnevmatika Vredestein
Celoletna pnevmatika Vredestein

Če imate možnost mestnega ali primestnega prevoza v dneh, ko je zunaj nekoliko huje kot sicer, potem bodo celoletne pnevmatike verjetno povsem dovolj. Se vozite na kratke razdalje, samo do službe, šole, na obisk do staršev? Tudi v tem primeru ni razloga, da jim ne bi zaupali. Prihranili boste pri ceni dodatnega seta pnevmatik ter tudi za vulkanizerske storitve in hranjenje pnevmatik.

Pozitivne lastnosti celoletnih gum

Za celoletne pnevmatike lahko rečemo, da imajo kljub vsemu kar nekaj pozitivnih lastnosti ali vplivov. Eden gre zagotovo na račun okolja. Namesto da bi potrošili 8 pnevmatik, boste le 4. Spregledati ne gre niti praktičnosti uporabe, saj jih pozimi in poleti ne bo treba menjati.

Na ta način se izognemo tudi kar nekaj dodatnim stroškom. Kot zanimivost pa velja dodati še nekaj. Če je za zimske pnevmatike znano, da se pri višjih temperaturah precej hitreje obrabljajo, je jasno, da se celoletne skozi celotno sezono povsem enako, in sicer ne pretirano.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Menjava pnevmatik
Pnevmatike

Kdaj je pravi čas za menjavo pnevmatik?

Pnevmatike so eden ključnih delov našega vozila in pravzaprav edini stik z vozno podlago, zato je nujno, da ustrezajo predpisom
Dimenzije pnevmatik
Pnevmatike

Dimenzije pnevmatik: dobro je vedeti

Veliko je bilo napisanega o tem, zakaj je pomembno pozimi zamenjati letne gume za zimske in obratno. Prav tako večina