Avtoklima

Polnjenje klimatske naprave: pogosta vprašanja in odgovori

Polnjenje klimatske naprave

Klimatska naprava v avtomobilu je skorajda neopazna, dokler zunaj ne postane nekoliko topleje. Šele takrat se spomnimo, da jo v vozilu imamo in kako zelo bi jo pogrešali, če je ne bi bilo. A pogrešamo jo lahko tudi zato, ker ne deluje. Popolnoma ali vsaj ne optimalno.

Za delovanje klimatske naprave moramo skrbeti sami, tako da vozilo redno vozimo na servis. Navadno imajo avtomehaniki licenco tudi za servis in popravilo klime, če temu ni tako, pa vozilo zapeljemo na servis za avtoklime. Verjetno se vam ob tem porodi nekaj vprašanj.

Kako pogosto naj bi polnili klimatsko napravo v avtu?

Priporočljivo je, da se klimatska naprava polni na dve do tri leta ali po navodilih proizvajalca avtomobila. Seveda v primeru, da naprava deluje brez težav. Če zaznate slabšo moč hlajenja, bo verjetno čas za polnjenje, morda celo za popravilo.

Kako preverim, ali je klimatska naprava v avtu potrebna polnjenja?

Če se temperatura v kabini avtomobila ne ohlaja dovolj hitro ali če opazite, da klimatska naprava piha le topel zrak, je verjetno, da je potrebno polnjenje. Velikokrat se zgodi, da plin počasi odteka na nekem mestu, ki ni nujno poškodovan. Lastnosti plina so takšne, da je izmuzljiv in po nekem času ga je enostavno treba nadomestiti.

Kdo naj opravi polnjenje klimatske naprave v avtu?

Polnjenje klimatske naprave v avtu naj vedno opravi usposobljen klima serviser v servisnem centru. Marsikdo meni, da je lahko kar sam svoj mojster na vsakem področju. Pri avtoklimi gre lahko marsikaj narobe, strošek pa v primeru resnejšega popravila dobesedno v nebo.

Kako poteka postopek polnjenja klimatske naprave v avtu?

Klima serviser najprej izprazni klimatski sistem in odstrani staro hladilno sredstvo ter izvede testiranje celotnega sistema za ugotavljanje puščanja hladilnega sredstva. Po opravljenem pregledu in čiščenju sledi polnjenje s plinom in preverjanje delovanja.

Kakšna je cena polnjenja klimatske naprave v avtu?

Cena polnjenja klimatske naprave v avtu je odvisna od več dejavnikov, vključno s količino hladilnega sredstva, starostjo avtomobila in lokacijo servisnega centra. Cena se lahko giblje med 50 in 150 €.

Polnjenje avtoklime
Polnjenje avtoklime zaupajte klima serviserju v servisnem centru.

Vedno bodite pozorni na akcije, ki se načeloma odvijajo tik pred pričetkom toplejših dni, ko po daljšem času vsi pomislimo na klimatsko napravo.

Kaj se zgodi, če klimatska naprava v avtu ni redno polnjena?

Če klimatska naprava v avtu ni redno servisirana in polnjena, lahko pride do poškodb na kompresorju, ventilatorjih in drugih delih klimatske naprave. To lahko povzroči draga popravila, ki bistveno presežejo zneske rednih servisov. In ne pozabimo niti na neprijetne trenutke, ko se klima pokvari sredi poti na poletni dopust.

Ali je mogoče polniti klimatsko napravo kar doma?

Samostojno polnjenje klimatske naprave v avtu ni priporočljivo, saj lahko pride do nepravilnega polnjenja, kar jo lahko poškoduje. Še enkrat je potrebno omeniti, da je strošek polnjenja klime minimalen, morebitne okvare zaradi neprofesionalnega ravnanja pa so lahko zelo drage.

Ali lahko uporabljam hladilno sredstvo, ki ni predpisano za moj avtomobil?

Ne, priporočljivo je, da uporabljate hladilno sredstvo, ki je predpisano za vaše vozilo, saj drugače lahko pride do poškodb na klimatski napravi in celo do poškodb motorja avtomobila.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Dezinfekcija avtoklime
Avtoklima

Kako pomembna je dezinfekcija avto klime?

Ko poleti sedemo v avtomobil in prižgemo klimatsko napravo se utegne zgoditi, da nam v nosnice udari precej neprijeten, zatohel
Težave z avtoklimo
Avtoklima

4 znaki, da avtoklima ne deluje optimalno

Večina ljudi v avtomobilu preživi kar precej časa. Še posebej v primeru, da se oseba vozi na delo, prevaža otroke,