Avtoklima

Kako pomembna je dezinfekcija avto klime?

Dezinfekcija avtoklime

Ko poleti sedemo v avtomobil in prižgemo klimatsko napravo se utegne zgoditi, da nam v nosnice udari precej neprijeten, zatohel vonj po vlagi. Potrebno se je zavedati, da je prezračevalni sistem v avtomobilu precej kompleksen in zelo pomemben za dobro počutje potnikov v avtomobilu.

Prav zato je nujno, da se avto klimo redno pregleduje, servisira in po potrebi tudi dezinficira. Še posebej velike težave lahko nastopijo, če se v prezračevalnem sistemu razvijejo določeni mikroorganizmi in plesni, ki zelo slabo vplivajo na zdravstveno stanje določenih posameznikov s takšnimi in drugačnimi boleznimi.

Alergični na cvetni prah?

Klimatska naprava v vozilu je sestavljena iz različnih delov, s kabino pa je povezana preko prezračevalnega sistema in filtra zraka. Ta skrbi za to, da različne nečistoče in alergeni od zunaj ne vstopijo v potniško kabino vozila in s tem prepreči morebitne nevšečnosti.

Praskanje po nosu, solzne oči in kihanje vsekakor niso dobra popotnica za nekoga, ki se pravkar vozi po avtocesti. Morda tega ne bi pričakovali, a v tistem trenutku lahko mimogrede prevozimo nekaj 10 metrov ne da bi jih v resnici sploh videli.

Nevarni mikroorganizmi in plesni

Prezračevalni sistem v avtomobilu je idealno gojišče bakterij, ki se udobno počutijo na ustrezni temperaturi in vlažnem zraku. Da so se nevidni nepridipravi razmnožili v zračniku in vaši klimatski napravi, vam bo povedal zatohel vonj, ki bo prišel iz zračnika, ko boste prižgali klimo.

Neprijeten vonj iz avtoklime
Neprijeten vonj iz avtoklime je znak, da je potrebna dezinfekcija.

Mnogi vozniki takrat zgolj odprejo okna, da se vozilo prezrači in osvobodi neprijetnega vonja, v resnici pa težava še vedno ostaja. In ne, ne gre zgolj za neprijeten vonj. Glivice in ostali mikroorganizmi v vašem vozilu lahko povzročijo resne bolezni ne glede na to kako zdravi ste.

Kako poskrbeti za klimo?

Za servis in dezinfekcijo klime bo poskrbel serviser s certifikatom na tem področju. Odvisno od zahtev in potreb bo preveril vse vitalne dele in ugotovil morebitne napake, ki bi vodile do izpuščanja plina. Ta je namreč potreben za samo hlajenje v avtomobilu kot tudi za hlajenje kompresorja klime česar se mnogi ne zavedajo.

V primeru, da avtoklima ne deluje to niso težave samo za potnike v avtomobilu. Lahko se pregreje kompresor kar vodi v njegovo okvaro in precej visoke stroške popravila. Zaupajte svojemu serviserju, saj bo poskrbel za to, da vas ne bo udarilo ne po žepu in ne po zdravju.

Kako poteka dezinfekcija klime?

Dezinfekcija klimatske naprave se lahko opravi na različne načine. Eden izmed teh je dezinfekcija z ozonom, ki je molekula iz treh atomov kisika in praktično je ni bakterije, ki bi se mu lahko postavila po robu. Serviser bo v tem primeru v vaše vozilo postavil napravo, ki se imenuje ozonator.

Dezinfekcija klimatske naprave
Z dezinfekcijo klimatske naprave boste odpravili neprijeten vonj.

Prezračevalni sistem bo naprava prečistila na način, da bo zrak napolnila z ozonom, ki bo našel svojo pot v vse špranje vozila in na njej opravil s prisotnimi bakterijami, plesnijo in virusi, obenem pa odstranil tudi neprijetne vonjave, ki so posledica kajenja v vozilu.

Očistite svojo klimatsko napravo

Da bi v vozilu dihali svež in čist zrak bo poskrbel servis klimatske naprave z dezinfekcijo. Ob tem vam bo serviser zamenjal še filter zraka, očistil vse prezračevalne poti in poskrbel za mikroorganizme z ustreznim dezinfekcijskim sredstvom.

Ne gre pa zgolj za klimo samo. Očistiti je potrebno tudi vsa izpostavljena mesta na zunanji strani avtomobila kjer v vozilo vstopa zrak. Najbolje bo, če za to poskrbite enkrat na leto ali po potrebi tudi dvakrat, če opazite, da se je kvaliteta zraka bistveno poslabšala, ali pa klima morda ne hladi več dovolj.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vas zanima tudi ...

Težave z avtoklimo
Avtoklima

4 znaki, da avtoklima ne deluje optimalno

Večina ljudi v avtomobilu preživi kar precej časa. Še posebej v primeru, da se oseba vozi na delo, prevaža otroke,
Polnjenje klimatske naprave
Avtoklima

Polnjenje klimatske naprave: pogosta vprašanja in odgovori

Klimatska naprava v avtomobilu je skorajda neopazna, dokler zunaj ne postane nekoliko topleje. Šele takrat se spomnimo, da jo v