Pnevmatike

Vse o zimskih pnevmatikah in vožnji z njimi

Vožnja z zimskimi pnevmatikami

V prehodnih mesecih, ko se temperatura začne spuščati in prvi snežni puh zapade na ceste, postaja jasno, da je prišel čas za razmislek o prehodu na zimske pnevmatike oziroma je za to že kar malce pozno. Za mnoge ljudi predstavlja menjava pnevmatik nadležno obveznost, toda zimske gume niso le nujno zlo.

Nasprotno, pravilno izbrane in nameščene zimske pnevmatike lahko predstavljajo ključno razliko med varno in udobno vožnjo v hladnih zimskih razmerah ter nevarnostjo na cestah. V nadaljevanju več informacij o zimskih pnevmatikah in njihovi vlogi pri zagotavljanju varnosti v prometu.

Ključne lastnosti zimskih pnevmatik

Zimske pnevmatike niso potrebne le, ko je na cesti sneg ali led. Zasnovane so namreč tako, da zagotavljajo optimalno zmogljivost, takoj ko se temperature spustijo pod 7 °C. Zimske zmesi pnevmatik omogočajo, da le-te pri nižjih temperaturah ohranijo elastičnost, kar zagotavlja optimalen oprijem v zimskih voznih razmerah.

Zimske gume imajo tudi poseben profil, ki je zasnovan tako, da se lažje spopada s povečanim številom padavin. Tekalne plasti zimskih pnevmatik sestavljajo lamele (posebej oblikovani utori v tekalni plasti pnevmatike), ki zagotavljajo oprijem na snegu ter odvajajo vodo proč od pnevmatike.

Lahko z zimskimi gumami vozimo poleti?

Prepovedano ni, ni pa niti smotrno. Zimske gume so zasnovane za obrabo pri nizkih temperaturah in za vožnjo v zimskih razmerah, kar vključuje mraz, sneg, led in spolzko cestišče. Uporaba zimskih gum v toplih poletnih mesecih ni najboljša izbira, in sicer iz več razlogov.

 • Sestava zimskih pnevmatik vključuje posebne spojine, ki omogočajo boljši oprijem pri nizkih temperaturah. Poleg tega se zimske gume na toplem asfaltu hitreje obrabijo, kar pomeni, da bo njihova življenjska doba krajša.
Zimska pnevmatika na snegu
Zimske pnevmatike omogočajo boljši oprijem na snegu.
 • Zimske gume imajo globlje in agresivnejše profile, ki so zasnovani za odvajanje snega in blata. To lahko povzroči manjši stik s cestiščem in s tem daljšo zavorno pot na suhem in mokrem asfaltu.

Zimske pnevmatike niso prilagojene visokim poletnim temperaturam in zato vsekakor niso optimalna izbira za vožnjo v suhih in vročih razmerah.

So celoletne pnevmatike primerne za vožnjo pozimi?

Celoletne pnevmatike so zasnovane, da bi zagotovile določene zmogljivosti v različnih vremenskih razmerah skozi celo leto. Te pnevmatike so zanimiva izbira za voznike, ki ne želijo menjati gum glede na sezono. Kljub temu pa imajo tako prednosti kot slabosti. Ena od prednosti celoletnih pnevmatik je vsestranskost.

Omogočajo dober oprijem na mokrem in suhem cestišču ter se obnašajo dovolj dobro na zasneženih in poledenele površinah, da so primerne za uporabo v zmernih zimskih razmerah. Poleg tega ni potrebno izvajati sezonske zamenjave gum, kar prihrani čas in denar. Vendar pa imajo celoletne pnevmatike tudi nekaj slabosti.

Njihova zimska zmogljivost ni tako dobra kot pri pravih zimskih gumah, zato niso najboljša izbira za področja z izjemno hladnimi in snežnimi zimami. Prav tako se hitreje obrabijo v primerjavi z letnimi ali zimskimi pnevmatikami, saj so kompromis med obema tipoma. Tudi v deževnih razmerah ne ponujajo enakega oprijema kot specializirane gume.

Vožnja s celoletnimi pnevmatikami v ekstremnih razmerah, bodisi poleti ali pozimi, se ne priporoča, saj ne bodo zagotovile najboljše varnosti. Precej bolje in varneje je, da poleti uporabljate letne gume, pozimi pa zimske.

Nasveti za varno vožnjo pozimi

Spoznajte še nekaj nasvetov, ki jih morate upoštevati pri vožnji v zimskih mesecih:

 • Vzdržujte večjo varnostno razdaljo. Zavorna razdalja na mokrih, zasneženih in poledenelih cestah se poveča, zato poskrbite, da boste pustili več prostora do vozila pred sabo.
 • Izogibajte se lužam. Količina padavin se pozimi običajno poveča, zato se zavedajte, da je na cestah več luž in s tem več možnosti za akvaplaning.
 • Upočasnite. Zmanjšanje hitrosti bo pomagalo zmanjšati zavorno pot. Pogosto se zgodi, da je priporočena najvišja hitrost za zimske gume nižja od letnih.
 • Preverite pnevmatike. Redno preverjajte globino profila in bodite pozorni na druge znake neenakomerne obrabe gum.
Preverjanje globine profila zimske pnevmatike
Preverjanje globine profila zimske pnevmatike z uporabo kovanca.
 • Preverjajte tlak v pnevmatikah. Spremljajte tlak in se prepričajte, da pnevmatike niso premalo ali preveč napolnjene.
 • Za speljevanje uporabite višjo prestavo. Na ta način se boste izognili vrtenju koles in globljemu zarivanju avtomobila v sneg.
 • Ne “pumpajte” zavor. Če vaše vozilo uporablja protiblokirne zavore, raje enakomerno pritiskajte na zavorni pedal.
 • Bodite previdni na mostovih. To so znana mesta za poledenele dele cestišča, zato nekoliko zmanjšajte hitrost.
 • Ne pretiravajte s pedalom za plin, če obstanete v snegu. Uporabite najnižjo prestavo in nežno vozite naprej in nazaj, dokler ne dobite dovolj prostora, da speljete.
 • Ostanite osredotočeni na vožnjo. V snežnih razmerah boste potrebovali vso koncentracijo, zato ne sprejemajte klicev in ne počnite ničesar drugega, kar bi vas lahko zmotilo.
Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Menjava pnevmatik
Pnevmatike

Kdaj je pravi čas za menjavo pnevmatik?

Pnevmatike so eden ključnih delov našega vozila in pravzaprav edini stik z vozno podlago, zato je nujno, da ustrezajo predpisom
Dimenzije pnevmatik
Pnevmatike

Dimenzije pnevmatik: dobro je vedeti

Veliko je bilo napisanega o tem, zakaj je pomembno pozimi zamenjati letne gume za zimske in obratno. Prav tako večina