Čiščenje vozila

5 nasvetov za čiščenje in uporabo brisalcev

Čiščenje brisalcev

Avtomobilski brisalci so pomemben del varnosti vozila, saj zagotavljajo dobro vidljivost v vseh vremenskih razmerah. Prav zato je pomembno, da jih redno čistite in skrbite zanje, da bodo delovali kar najdlje in učinkovito odstranjevali vodo, sneg in umazanijo s stekel. V nadaljevanju sledi pet nasvetov, kako pravilno čistiti in skrbeti za avtomobilske brisalce.

Ste vedeli, da se lahko v poletni pripeki gumica brisalca prilepi ob steklo in se ob vsakem zagonu nekoliko uniči? Enako velja za zimski čas, ko na steklo primrzne. V obeh primerih pa je ključno, da pred prižigom vozila oziroma brisalcev slednje previdno odmaknemo od stekla in ga očistimo.

1. Redno čiščenje brisalcev

Da bi avtomobilski brisalci delovali kar najdlje, jih je potrebno redno čistiti. To najlažje storite z mehko krpo ali gobico in navadno vodo. Če so brisalci zelo umazani, lahko uporabite blago čistilo, ki naj ne vsebuje abrazivnih snovi, da odstranite trdovratno umazanijo.

Po čiščenju brisalcev jih obrišite do suhega, da preprečite nastanek rje ali drugih poškodb. Vsekakor pa nikoli ne uporabljajte agresivnih čistil. Najbolje bo, da o tem povprašate prodajalca na prodajnem mestu z avto kozmetičnimi izdelki, ki vam bo svetoval primerno čistilo.

2. Preverjanje stanja brisalcev

Vsake toliko časa preverite stanje avtomobilskih brisalcev, da ugotovite, ali so morda poškodovani ali obrabljeni. Če opazite kakršne koli razpoke, zareze ali druge poškodbe, je čas za njihovo zamenjavo.

Stanje avtomobilskih brisalcev
Nekajkrat letno preverite stanje avtomobilskih brisalcev.

Prav tako je pomembno, da preverite, ali so brisalci še vedno dovolj prožni in se tesno prilegajo steklu. Če se metlice brisalcev ne dotikajo celotne površine stekla ali puščajo sledi, je čas za njihovo zamenjavo.

3. Pravilno shranjevanje brisalcev

Če boste vaše brisalce za nekaj časa odstranili in jih pospravili, na primer med zimo, ko ne nameravate uporabljati avtomobila, je pomembno, da jih pravilno shranite.

Vedno jih shranjujte v pokončnem položaju, da se ne ukrivijo in izgubijo svoje oblike. Prav tako lahko na njihove gumijaste dele nanesete silikonsko mazivo, da preprečite izsuševanje in pokanje gume.

4. Pravilna uporaba brisalcev

Da bi brisalci kar najbolj učinkovito odstranjevali vodo in umazanijo s stekla, jih je treba pravilno uporabljati. Med vožnjo v deževnem vremenu je priporočljivo vklopiti brisalce šele, ko se na steklu nabere nekaj vode, in torej ne ob prvih kapljicah, ko je večina steklene površine še suha.

V zimskem času vedno preverite, ali niso morda metlice primrznjene ob steklo. V tem primeru jih najprej varno odmaknite in očistite led. Tudi v poletnem času, ko je vozilo dolgo na soncu, preverite, ali niso gumice morda prilepljene na steklo.

5. Redno menjavanje brisalcev

Čeprav redno vzdrževanje brisalcev podaljša njihovo življenjsko dobo, pa so na neki točki vendarle iztrošeni in potrebni zamenjave. Če opazite, da brisalci puščajo sledi, se ne premikajo gladko ali se ne držijo vetrobranskega stekla, potem je verjetno čas, da jih zamenjate.

V povprečju se brisalci na sprednjem steklu menjajo vsako leto ali dve, odvisno od tega, kako pogosto jih uporabljate in kako pogosto so izpostavljeni slabšim vremenskim razmeram. Priporočljivo je, da vedno uporabite kakovostne brisalce, ki ustrezajo vašemu vozilu, saj so cenejše alternative pogosto manj učinkovite in se hitreje obrabljajo.

Kako pravilno zamenjati brisalce?

Zamenjava brisalcev je preprost postopek, ki ga lahko opravite sami doma. Preden začnete z menjavo, preverite priročnik svojega vozila, saj se postopek lahko nekoliko razlikuje glede na model vozila, prav tako bodite na to pozorni tudi pri nakupu novih.

Splošen postopek zamenjave brisalcev je naslednji:

  • Odmaknite brisalca od vetrobranskega stekla in ju postavite v pokončni položaj.
  • Poiščite sponke, ki držijo brisalce na mestu, in jih odstranite. Sponke se lahko razlikujejo glede na model vozila, zato se prepričajte, da jih pravilno odstranite.
  • Odstranite stari brisalec in ga zamenjajte z novim, pri tem pa pazite, da ga namestite na pravo mesto. Pazite tudi na sponke, ki jih morate pravilno pritrditi.
  • Ko ste zamenjali oba brisalca, ju preverite tako, da ob brizganju čistilnega sredstva ali vode vklopite brisanje stekla in se prepričajte, da se metlici pravilno premikata po vetrobranskem steklu.

Skrb za avtomobilske brisalce je enostavna in ne zahteva veliko časa in truda. Redno vzdrževanje in čiščenje brisalcev ter njihova redna menjava pa pomembno prispevajo k boljši vidljivosti in varnejši vožnji v slabših vremenskih razmerah.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Čiščenje zunanjosti avtomobila
Čiščenje vozila

5 nasvetov za čiščenje zunanjosti avtomobila

Čiščenje jeklenega konjička je opravilo katerega se radi lotimo sami. Seveda v lepem vremenu, ko so zunaj prijetne temperature. Kljub
Čiščenje notranjosti avtomobila
Čiščenje vozila

Kako temeljito očistiti notranjost avtomobila?

Ste kdaj pomislili, kako umazana je notranjost vašega avtomobila? Včasih se enostavno ne zdi, a je povsod okoli vas precej