Čiščenje vozila

Kako temeljito očistiti notranjost avtomobila?

Čiščenje notranjosti avtomobila

Ste kdaj pomislili, kako umazana je notranjost vašega avtomobila? Včasih se enostavno ne zdi, a je povsod okoli vas precej umazanije. Čiščenje prahu in umazanije je lahko zamudno, vendarle pa nujno za splošno zdravje in počutje v vozilu.

Preverimo torej, katere so osnove čiščenja notranjosti avtomobila, od brisanja prahu do sesanja in čiščenja stekel. Opisali bomo tudi, katera čistila in krpe je treba uporabiti ter kdaj je treba temeljito očistiti sedeže in prezračevalne odprtine.

Rešite se prahu

Prvi korak pri čiščenju notranjosti avtomobila je, da z vseh površin obrišete prah. Ta je najbolj viden na armaturni plošči, občutimo pa ga lahko z vsakim vdihom med vožnjo, kar vsekakor ni najbolj zdravo. Za to opravilo uporabite mehko krpo ali krpico iz mikrovlaken.

Nikoli ne uporabljajte ničesar grobega, kar bi lahko opraskalo ali poškodovalo površine, ki jih čistite. V vozilu se nahajajo različni materiali, vključno s plastiko, lesom, usnjem in kovino. Ni vseeno, kako in s čim se lotite posameznega materiala. Za težko dostopne površine, kot so zračniki in armaturne plošče, uporabite mehko krtačo ali sesalni nastavek.

Čiščenje armaturnih plošč iz različnih materialov

Različni materiali zahtevajo različna čistila in krpe. Plastiko je najbolje obrisati z vlažno krpo in blagim detergentom, usnje pa z vlažno krpo in čistilom za usnje. Lesene površine očistite s polirnim sredstvom za pohištvo, medtem ko je treba morebitne kovinske dele obrisati s polirnim sredstvom za kovino.

Čiščenje armaturne plošče
Priskrbite si ustrezno čistilo za čiščenje armaturne plošče.

Preden čistilo uporabite na katerikoli površini v avtomobilu, preberite oznake na embalaži! Sledite navodilom proizvajalca in ne odstopajte niti za milimeter. Vsakršna kompenzacija lahko namreč pripelje do poškodovanja površine. Če dvomite, katero čistilo je najboljše za določen material, se pred čiščenjem posvetujte z avtomobilskim strokovnjakom oziroma s prodajalcem v trgovini z avto kozmetiko.

Po brisanju prahu pride na vrsto sesanje

Ko končate z brisanjem prahu z vseh površin v notranjosti avtomobila, je čas, da vozilo dobro posesate. Ponovno se prepričajte, da ste za vsak material, ki ga sesate, namestili pravi nastavek, saj so nekateri nastavki lahko pregrobi za določene materiale in povzročijo praske ali druge poškodbe.

Morda boste potrebovali dodaten nastavek za cev, da pridete v tesnejše prostore, kot so tisti med sedeži ali pod pedali in armaturo. Ravno zato sesanje, če je le mogoče, opravite doma in ne na bencinskem servisu, kjer je na voljo zgolj ogromna in nerodno široka sesalna cev.

Čiščenje steklenih površin

Čiščenja stekel se lotite povsem na koncu, da ne bi očiščenih šip kasneje umazali s kakšnim čistilom ali prahom. S čistilom za steklene površine in krpo iz mikrovlaken očistite vsa stekla v notranjosti avtomobila. Tako jih boste brezhibno očistili, odstranili vse prstne odtise in druge sledi, ki so se sčasoma nabrale na njih.

Čiščenje steklenih površin
Stekla vozila očistite z namenskim čistilom za steklene površine.

Pri brisanju stekla bodite previdni, da ga ne opraskate, zato bo morda najbolje z rok sneti prstane in zapestnice ter uro. Stekel ne čistite pod neposrednim soncem, saj se bo takrat čistilo prehitro posušilo in bodo na steklih ostali madeži.

Kdaj očistiti notranjost avtomobila?

Notranjost avtomobila morate temeljito očistiti vsaj dvakrat na leto, če se pogosto vozite ali se odpravljate na daljša potovanja, na katerih se v kabini nabere veliko prahu, pa tudi pogosteje. Prav tako je čiščenje potrebno, kadar so na kateri koli površini vidne sledi, kot so prstni odtisi ali razlite tekočine, ki jih ni mogoče samo pobrisati in jih je treba očistiti z ustreznimi čistili in metodami (kot je mokro čiščenje).

Na vsakih nekaj mesecev se svetuje tudi globinsko čiščenje sedežev in zračnih odprtin (po potrebi pogosteje). V tem primeru je treba sedeže v vozilu globinsko očistiti s parnim strojem, če je to mogoče, saj boste tako odstranili umazanijo in ostanke, ki so se sčasoma nabrali, ne da bi pri tem poškodovali tkanino. V vozilu bo tudi precej bolj svež in prijeten zrak.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Čiščenje zunanjosti avtomobila
Čiščenje vozila

5 nasvetov za čiščenje zunanjosti avtomobila

Čiščenje jeklenega konjička je opravilo katerega se radi lotimo sami. Seveda v lepem vremenu, ko so zunaj prijetne temperature. Kljub
Globinsko čiščenje vozila
Čiščenje vozila

Kako poteka globinsko čiščenje vozila?

Se še spomnite, kako je vaš avtomobil dišal, ko ste ga kupili? Ne glede na to, ali je šlo za