Čiščenje vozila

5 nasvetov za čiščenje zunanjosti avtomobila

Čiščenje zunanjosti avtomobila

Čiščenje jeklenega konjička je opravilo katerega se radi lotimo sami. Seveda v lepem vremenu, ko so zunaj prijetne temperature. Kljub temu pa ni nujno, da je rezultat na koncu takšen kot bi si ga želeli. Čiščenje vozila je pravzaprav umetnost pri kateri je potrebno upoštevati nekaj navodil.

Prav zato v nadaljevanju sledi 5 nasvetov za čiščenje zunanjosti avtomobila. Vedno pa se čiščenja lotimo, ko zunaj ni ne prevroče in ne preveč mraz. Vsekakor pa ne takrat, ko so na obzorju padavine. Pred čiščenjem vozila se tudi pripravimo, prinesemo vse potrebno, kupimo kakovosten šampon, gobice in krpe.

1. Uporabimo visokotlačni čistilec za predpranje

Če imamo to možnost vsekakor uporabimo visokotlačni čistilec. Ta naj bo zajet v prvi korak, ki je odstranjevanje grobe umazanije z vseh delov avtomobila. Tudi s tistih nekoliko težje dosegljivih našim rokam. Visok tlak bo poskrbel za nanose blata in druge umazanije, ki se drži našega vozila.

Ne pozabimo niti na podvozje in stekla, saj bo nadaljnje čiščenje mnogo lažje in predvsem bolj učinkovito. Čeprav se nam bo zdel avtomobil že kar čist pa nadaljujemo, saj smo opravili šele s prvim korakom do bleščečega vozila.

2. Odstranimo trdovratno umazanijo

Ko opravimo z visokotlačnim čistilcem šele opazimo trdovratno umazanijo katere na ta način ni mogoče odpraviti. Tu so madeži in mušice ter drugi insekti, ki so videti dobesedno vgravirani v pločevino. A kar brez skrbi.

Odstranjevanje umazanije z avtomobila
Odstranjevanje trdovratne umazanije zahteva posebno pozornost.

Uporabimo ustrezno čistilo, ga razpršimo in se posvetimo odstranjevanju trdovratnih madežev. Včasih pomaga, če nekoliko počakamo, da se vse skupaj dobro namoči. Ko smo zadovoljni z doseženim, vozilo speremo.

3. Nanesimo šampon

Na vrsti je klasično pranje avtomobila. Šampon zmešamo z mlačno vodo in ga nanesemo po celotnem vozilu s pomočjo čiste gobe za pranje avtomobila. Nikoli ne uporabimo stare, saj se v njej lahko skrivajo razne nečistoče in trdi delci, ki poškodujejo lak na vozilu.

Ker v predhodnem koraku nismo odstranili vseh mušic, te pridejo na vrsto sedaj. Temeljito obdelamo celotno površino, ne pozabimo na žaromete in odbijače ter zaključimo s spiranjem. Po potrebi ponovimo, sicer pa se lotimo naslednjega koraka.

4. Platišča in pnevmatike

Očistiti velja seveda tudi platišča in pnevmatike katerih se lotimo z drugo gobo. V platiščih se nahajajo različni delci in umazanija ter kamenčki, ki se bodo skrili v pore gobe zato jo po uporabi zavržemo. Ko smo s čiščenjem zadovoljni, kolesa temeljito speremo in preverimo stanje pnevmatik. Ko so suhe jih lahko namažemo še z zaščito za pnevmatike.

5. Čiščenje stekel

Čiščenje avto stekel je prava umetnost. Vedno se hudujemo nad madeži, ki kar nočejo izginiti, včasih pa niti ne vemo ali se nahajajo na zunanji ali notranji strani. Stekla so predhodno že temeljito oprana in osušena, zato nanje sedaj razpršimo čistilno sredstvo za stekla.

Čiščenje vetrobranskega stekla
Za čiščenje vetrobranskega stekla uporabimo namensko čistilo.

Brišemo jih lahko tudi s papirjem, najbolje s kuhinjskimi brisačkami, čeprav je najboljša izbira kljub vsemu krpa iz mikrofibre, ki za seboj ne pušča nikakršnih sledi. Stekla temeljito očistimo in obrišemo do suhega, ne pozabimo še na ponoven pregled luči in po potrebi očistimo tudi te.

Nekaj nasvetov

Za konec navajamo še nekaj dodatnih nasvetov, ki vam bodo pri čiščenju zunanjosti avtomobila zagotovo prišli prav.

  • Pred pranjem avtomobila preverimo vremensko napoved.
  • Nikoli ne peremo avtomobila v največji vročini.
  • Predhodno v trgovini z avto kozmetiko nakupimo vso potrebno opremo in pripomočke ter čistila.
  • Za čiščenje vozila si vzamemo čas. Naj se nam nikamor ne mudi.
  • Če doma nimamo visokotlačnega čistilca, ga lahko uporabimo v samopostrežni avtopralnici.
  • Pri čiščenju visokih osebnih in dostavnih vozil si pomagamo z lestvijo.
  • Nikoli ne pustimo, da se vozilo posuši samo od sebe.
  • Vedno zamenjamo gobo za pranje in ne peremo celotnega vozila z eno samo.
  • Za čiščenje bolj nedostopnih mest uporabimo čopič.
  • Morebitne poškodbe laka odpravimo z novim nanosom laka.
Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vas zanima tudi ...

Čiščenje notranjosti avtomobila
Čiščenje vozila

Kako temeljito očistiti notranjost avtomobila?

Ste kdaj pomislili, kako umazana je notranjost vašega avtomobila? Včasih se enostavno ne zdi, a je povsod okoli vas precej
Globinsko čiščenje vozila
Čiščenje vozila

Kako poteka globinsko čiščenje vozila?

Se še spomnite, kako je vaš avtomobil dišal, ko ste ga kupili? Ne glede na to, ali je šlo za