Vožnja

5 splošnih nasvetov za varno vožnjo

Varna vožnja

Večina se nas vsak dan znajde na cesti, ko se vozimo v službo ali po opravkih, pri tem pa vožnjo dojemamo že kar malce avtomatično. Včasih je že majhna nepozornost dovolj, da pride do nezgode, zato je vsekakor treba biti ves čas pozoren na dogajanje okoli nas.

Dnevno se na cestah po vsem svetu zgodi na tisoče nesreč, ki vodijo do materialne škode, resnih poškodb ali celo smrti. Varovanje svojega življenja in življenja drugih ljudi je zato ključnega pomena. Varno vožnjo lahko zagotovimo s sledenjem nekaj preprostim pravilom, ki lahko rešijo življenje.

1. Spoštujte omejitve hitrosti in razdalje

Hitrost je eden od najbolj kritičnih dejavnikov tveganja na cesti. Vedno se držite omejitev, ki veljajo na določenem območju, in zmanjšajte hitrost, če so razmere na cesti neugodne zaradi vremena ali drugih dejavnikov, ki vplivajo na varno vožnjo.

Poleg tega vedno ohranite varnostno razdaljo do vozila pred seboj, tako da lahko v primeru nenadnega zaviranja ali ovire na cesti varno zavirate. Še posebej previdno vozite na avtocesti, kjer so hitrosti višje in je zaviralna pot precej daljša.

2. Bodite pozorni na prometno signalizacijo in razmere

Prometni znaki in signalizacija so na cesti zato, da vas opozarjajo na morebitne nevarnosti ali spremembe na cesti. Bodite pozorni na razmere, kot so zastoji, gradbišča in ovire, ki se lahko pojavijo na cesti.

Prometni znaki
Prilagodite hitrost vožnje, ko to zahtevajo razmere na cesti.

Vozite previdno v slabih vremenskih razmerah, kot so dež, sneg in megla, ter zmanjšajte hitrost, da se izognete slabi vidljivosti. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da lahko mimo gradbišča na cesti peljete hitreje, kot je navedeno, pa vseeno vozite po predpisih, saj so omejitve tam z namenom. V bližini se nahajajo delavci in gradbeni stroji, kar vas lahko v vsakem trenutku preseneti.

3. Ne vozite pod vplivom alkohola ali drog

Vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola ali drog, so sami po sebi nevarnost na cesti. Ne le, da so ogrožajo sebe, ampak so na ta način ogroženi tudi ostali udeleženci v prometu. Nikoli ne sedite za volan, če ste pod vplivom kakršnihkoli prepovedanih substanc.

V takšnem stanju se zmanjša prisebnost, dojemanje okolice, močno se upočasni reakcijski čas. Slednje pomeni, da boste ob oviri na cesti zavirali precej kasneje, to pa že lahko pomeni velike možnosti za nesrečo.

4. Vzdržujte vozilo

Redno vzdrževanje avtomobila je bistvenega pomena za varno vožnjo. Preverite, ali so zavore, pnevmatike, luči in brisalci v dobrem stanju, saj lahko že majhne napake na teh delih povzročijo nesreče. Za to bo seveda poskrbel vaš avtomehanik.

Vzdrževanje vozila
Le redno in skrbno vzdrževano vozilo je varno vozilo.

Na vas je, da avtomobil redno vozite na servis in ob morebitnem sumu na okvaro ali slabše delujoče ključne dele nemudoma obiščete avtoservis. Zapomnite si, da so lahko zgodaj odkrite okvare mnogo cenejše za popravilo, hkrati pa s tem poskrbite za večjo varnost na cesti.

5. Bodite pozorni na druge udeležence v prometu

Kot voznik ste odgovorni ne le za svojo varnost, temveč tudi za varnost drugih udeležencev v prometu. Bodite pozorni na pešce, kolesarje in druge voznike na cesti ter se izogibajte prehitevanju na nevarnih mestih. Včasih je potrebno iti tudi preko sebe.

Še posebej v situacijah, ko je prednost cestno prometnih predpisov na vaši strani, a opazite, da se nekdo na cesti tega ne zaveda. Niti ni pomembno, ali gre za voznika drugega avtomobila, kolesarja ali pešca. Izid je v vsakem primeru enak, zato ostanite pozorni in spremljajte dogajanje okoli sebe.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Nižja poraba goriva
Vožnja

5 nasvetov za nižjo porabo goriva

Povprečna slovenska družina ima na razpolago vsaj en osebni avtomobil, če ne kar dva. S tem v zvezi je seveda
Tempomat
Vožnja

Kako uporaben je v resnici tempomat?

Za tempomat smo slišali praktično vsi, veliko vozil ga ima vgrajenega, uporabljamo pa ga nekoliko manj. In za kaj sploh