Čiščenje vozila

Kako poteka globinsko čiščenje vozila?

Globinsko čiščenje vozila

Se še spomnite, kako je vaš avtomobil dišal, ko ste ga kupili? Ne glede na to, ali je šlo za nakup rabljenega ali novega vozila, je bilo to zagotovo čisto in sveže dišeče, da bi kupca prepričalo v nakup. Po določenem času se ta čar izgubi, v avtomobil se naseli neprijeten vonj, za katerega pa lahko obstaja več razlogov. V vsem tem času se je tu in tam kaj polilo, na sedežih so ostali madeži, ki jih ne spravite več stran, in armaturna plošča se vam zdi precej starejša, kot je bila še ne tako dolgo nazaj.

Morda ste v vozilu celo kadili in se tega vonja nikakor ne morete več znebiti. To je lahko še posebej problematično, če ste se odločili prodati vozilo. Čas je za globinsko čiščenje vozila! To je postopek, ki se uporablja za odstranjevanje trdovratnih madežev, umazanije in neprijetnih vonjav iz notranjosti avtomobila.

Kako poteka globinsko čiščenje?

Postopek globinskega čiščenja poteka v več korakih:

  • Predhodno čiščenje: Notranjost avtomobila se najprej očisti z navadnim sesalnikom, da se odstrani vse vidne delce umazanije.
  • Čiščenje sedežev: Sedeži se očistijo z uporabo posebnega čistila, ki je primerno za vrsto materiala, iz katerega so sedeži izdelani, uporabi pa se tudi poseben parni (globinski) čistilec, da se odstranijo trdovratni madeži in umazanija.
Globinsko čiščenje sedežev avtomobila
Globinsko čiščenje sedežev avtomobila s parnim čistilnikom.
  • Čiščenje talnih oblog: Talne obloge se očistijo z uporabo čistila, ki je primerno za vrsto materiala, pri čemer se uporabi parni čistilec. Avtomobilske preproge ali gumi tepihe je najbolje zamenjati z novimi.
  • Čiščenje armaturne plošče: Armaturna plošča se očisti z uporabo čistila, ki je primeren za plastiko ali drug material, iz katerega je izdelana. Vse armaturne plošče namreč niso narejene na enak način in iz enakih materialov. Notranjost vrat in drugi notranji deli vozila iz umetnih mas se prav tako skrbno očistijo.
  • Odstranjevanje trdovratnih vonjav: Če je v avtomobilu prisoten neprijeten vonj, se uporabijo posebni izdelki za odstranjevanje vonjav. Sami ste doslej uporabljali dišeče smrečice in druge dišave, ki ste jih kupili kar na bencinski črpalki, profesionalni izdelki pa se uporabljajo samo za določene dele, ki so najbolj prizadeti. Rumen strop zaradi kajenja je samo eden izmed teh delov.
  • Čiščenje zračnih odprtin: Slednje lahko zajema čiščenje celotnega prezračevalnega sistema, v katerem so se morda zaredile bakterije, kar v kabini avtomobila povzroča neprijeten vonj vsakokrat, ko vklopite prezračevanje. Mojstri za globinsko čiščenje obvladajo in bodo vaše vozilo dostavili v brezhibnem in dišečem stanju.
  • Zaščita notranjosti: Po čiščenju se notranjost avtomobila lahko zaščiti s posebnim sredstvom, ki preprečuje vdor umazanije in madežev, prav tako pa deluje antistatično na prah in druge vrste umazanije.
Zaščita notranjosti vozila
Zaščita notranjosti vozila s posebnim zaščitnim sredstvom.

Postopek globinskega čiščenja vozila je lahko precej zapleten in traja nekaj ur ali celo več dni, odvisno od stopnje umazanije in velikosti vozila. Če se odločite za globinsko čiščenje svojega avtomobila, je priporočljivo, da se obrnete na profesionalnega čistilca vozil, ki ima izkušnje in opremo za izvajanje tega postopka.

Se globinskega čiščenja lahko lotimo sami?

Načeloma lahko vozilo globinsko očistite tudi doma – v garaži ali na dvorišču. Preden bi se tega lotili, pa bi morali pomisliti na nekaj ključnih zadev. Imate pri sebi kakovosten globinski sesalnik z vsemi mogočimi nastavki, da boste lahko očistili vse dele vozila, ne da bi ga pri tem poškodovali?

Misliti je treba tudi na ustrezna in precej različna čistila, saj je vozilo sestavljeno iz več delov, ki so izdelani iz različnih materialov. Z neprimernim čistilom lahko denimo poškodujete armaturno ploščo, obroč volana, prestavno ročico, oblogo vrat, usnjene dele ali tkanino sedežev. Da ne govorimo o urah, ki jih boste zapravili za čiščenje, namesto da bi jih preživeli z družino ali prijatelji. Morda bo vseeno bolje, če avtomobil zapeljete do profesionalcev.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Čiščenje zunanjosti avtomobila
Čiščenje vozila

5 nasvetov za čiščenje zunanjosti avtomobila

Čiščenje jeklenega konjička je opravilo katerega se radi lotimo sami. Seveda v lepem vremenu, ko so zunaj prijetne temperature. Kljub
Čiščenje notranjosti avtomobila
Čiščenje vozila

Kako temeljito očistiti notranjost avtomobila?

Ste kdaj pomislili, kako umazana je notranjost vašega avtomobila? Včasih se enostavno ne zdi, a je povsod okoli vas precej