Vožnja

5 nasvetov za nižjo porabo goriva

Nižja poraba goriva

Povprečna slovenska družina ima na razpolago vsaj en osebni avtomobil, če ne kar dva. S tem v zvezi je seveda povezanih kar nekaj stroškov, ki pa jih je mogoče tudi zmanjšati. Še največ vpliva imamo vozniki pri tem, ko beseda nanese na porabo goriva.

Obisk bencinske črpalke je neizbežen, če želimo, da bo naše vozilo opravljalo svoje poslanstvo. Ni pa nujno, da se tam ustavljamo tako pogosto kot sicer. Na porabo goriva lahko precej vplivamo z nekaj preventivnimi ukrepi na kar nas večina niti ne pomisli.

1. Umirimo tempo svoje vožnje

Največ goriva potrošimo pri hitrem speljevanju in s prehitro vožnjo, ko nam stopalka za plin uhaja predaleč. Z umirjenim speljevanjem lahko, v primerjavi z nekoliko nestrpnimi reakcijami, prihranimo celo do 20% goriva.

Zanimivo in dokazano dejstvo je tudi, da s takšno vožnjo ne bo kakšne bistvene razlike v samem času vožnje od točke A do točke B. Na daljših relacijah lahko uporabimo tempomat, na krajših kjer je pričakovati več ustavljanja, pa porabo goriva znižamo s preračunljivo vožnjo in s čim manj zaviranja ter speljevanja.

2. Ne vozimo nepotrebnih kilogramov s seboj

Nevede porabo goriva zvišujemo tudi tako, da v avtomobilu sem in tja prevažamo različno navlako. V prtljažnik radi odložimo marsikaj težjega in okornega, nato pa vse skupaj tam tudi pozabimo. Poraba goriva je žal odvisna tudi od skupne teže vozila.

Nepotrebna prtljaga v prtljažniku
Preverite prtljažnik vozila in odstranite vso nepotrebno prtljago.

To pomeni, da porabimo manj, če se v avtomobilu vozimo sami kot v primeru, ko se peljemo trije ali štirje. Enako velja v primeru dodatne teže v obliki prtljage, pa tudi polnega rezervoarja goriva. Se vam zdi nenavadno, ker vaš prijatelj toči samo do polovice? Morda je razlog prav v tem.

3. Prihranimo gorivo s pnevmatikami

Pnevmatike imajo precejšen vpliv na porabo goriva. Po eni strani je ta višja, če imamo na vozilu iztrošene pnevmatike, ki se večkrat zavrtijo v prazno in so že tako ali tako nevarne po drugi strani, pa več trošijo tudi zimske gume kadar se z njimi vozimo v poletnem času.

Globlji profil in mehkejša zmes gume povzroča več težav za motor avtomobila kar pripelje do višjih obratov in posledično do višje porabe goriva. Pomemben je tudi tlak v pnevmatikah, zato ga redno preverjamo ob vsakem obisku bencinskega servisa.

4. Redno servisirajmo vozilo

Če motor avtomobila ne deluje optimalno, pokašljuje ali se drugače nenavadno obnaša je povsem mogoče, da troši tudi več goriva. Še posebej v primeru, ko takšna težava od voznika zahteva, da močneje pritiska na stopalko za plin in tako ohranja motor v delovanju.

Redno servisiranje avtomobila
Redno servisiranje avtomobila lahko zniža porabo goriva.

Redni servisi odpravljajo tovrstne težave in prihranijo marsikatero drugo. Sveže motorno olje in filter bosta zagotovila bolj tekoče delovanje in manj vložene moči, tu so še vžigalne svečke in druge malenkosti s katerimi lahko prihranimo kar nekaj goriva.

5. Odstranimo prtljažnik, če ga ne potrebujemo

Na porabo goriva vpliva tudi zračni upor vozila. Prav zato so vozila narejena z mislijo na aerodinamiko kar pomeni, da se z manj težavami prebijajo skozi zrak pri določeni hitrosti. Če imamo na strehi avtomobila nameščen prtljažnik in morebiti tudi strešni kovček, se poraba precej spremeni.

Prav zato v primeru, da prtljažnika ne potrebujemo, le tega odstranimo in pospravimo v garažo. Novejši sistemi so zelo enostavni za namestitev, zato izgovorov, da nam to jemlje preveč časa ne bi smeli imeti.

Vozimo strpno in preudarno, spoštujmo cestno prometne predpise in vozimo po omejitvah. Že samo to nam bo pomagalo vzdrževati konstantno porabo goriva. Če k temu dodamo še skrb za nego in servis vozila, ter nekaj dodatnih trikov, pa lahko porabo spustimo celo pod mejo, ki jo v svojih specifikacijah navaja proizvajalec avtomobila.

Zapomnite si, da je bolje priti na cilj kakšno minuto kasneje kot nikoli.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vas zanima tudi ...

Tempomat
Vožnja

Kako uporaben je v resnici tempomat?

Za tempomat smo slišali praktično vsi, veliko vozil ga ima vgrajenega, uporabljamo pa ga nekoliko manj. In za kaj sploh
Vožnja z malčkom v avtu
Vožnja

Vožnja z malčkom v avtu: dobro je vedeti

Sodelovanje v cestnem prometu pomeni precejšnjo odgovornost za vsakega voznika med nami. V prvi vrsti moramo paziti na varnost, tako