Vožnja

Kako uporaben je v resnici tempomat?

Tempomat

Za tempomat smo slišali praktično vsi, veliko vozil ga ima vgrajenega, uporabljamo pa ga nekoliko manj. In za kaj sploh gre? Tempomat je naprava, ki nam omogoča, da nastavimo določeno hitrost vožnje, ga vklopimo in se vozimo brez skrbi, da bi morda prekoračili dovoljeno hitrost.

A tovrstne vožnje se navadno poslužujemo zgolj na avtocestah, ko je pred nami kar nekaj poti in ni pretirane gneče. Tempomat pride zelo prav voznikom tovornih vozil, ki dnevno prevozijo na stotine kilometrov. Kako praktičen pa je v resnici za povprečnega voznika avtomobila?

Kako deluje tempomat?

Tempomat deluje tako, da samodejno prilagaja plin, s čimer ohranja nastavljeno hitrost, ki jo je izbral voznik. Voznik lahko hitrost prilagodi navzgor ali navzdol glede na razmere. Ko je tempomat aktiviran, bo vozilo pospeševalo, dokler ne bo doseglo nastavljene omejitve hitrosti.

Delovanje tempomata
Tempomat omogoča, da vozilo ohranja nastavljeno hitrost.

Nato bo izbrano in doseženo hitrost ohranjalo, dokler tempomata voznik ne bo izklopil ali ponovno prilagodil s pritiskom na enega od dveh gumbov (običajno sta na volanu). V nekaterih avtomobilih je lahko na voljo tudi dodaten gumb, ki omogoča postopno povečevanje ali zmanjševanje hitrosti, ne da bi bilo treba hitrost vsakič znova ročno prilagoditi.

Kako in kdaj ga uporabiti?

Tempomat je še posebej uporaben pri daljših vožnjah, saj lahko pomaga zmanjšati utrujenost in vam omogoča, da ste pozorni na cesto, namesto na nenehno prilagajanje hitrosti. Poleg tega lahko z uporabo tempomata v določenih situacijah prihranite gorivo, saj vam med vožnjo ni treba ves čas pospeševati in zmanjševati hitrosti.

Velja opozoriti, da tempomata nikoli ne smete uporabljati v posebnih razmerah, kot sta sneg ali dež, saj lahko zaradi slabšega oprijema ali slabše vidljivosti pride do nevarnih situacij. Poleg tega je treba tempomat previdno uporabljati tudi v bližini pešcev ali kolesarjev, saj se ti morda ne bodo dovolj hitro odzvali, če bo vaše vozilo nenadoma pospešilo ali se nepričakovano ustavilo zaradi prehitrega vklopa/izklopa tempomata.

Kaj je radarski tempomat?

Ob nenehnem razvoju in želji po večji varnosti v prometu, se je seveda naredilo nekaj korakov v prihodnost tudi v primeru tempomata. Prej smo omenili pešce, a v to sekcijo spadajo tudi vozila pred nami, ki lahko nenadoma zavrejo, zmanjšajo hitrost ali se celo ustavijo.

Radarski tempomat
Radarski tempomat omogoča samodejno prilagajanje hitrosti.

Nastavitve tempomata se izničijo s pritiskom na stopalko za zavoro, a gre radarski (aktivni) tempomat vseeno korak dlje. S pomočjo sodobne tehnologije takšen sistem zaznava ovire na cesti in jim prilagaja hitrost vožnje. In ne le oviro. Zaznati zna celo sredinsko črto. V tem primeru lahko sproži zvočno opozorilo ali celo avtonomno popravi položaj vozila na cesti.

Uporaba tempomata: DA ali NE?

Načeloma si mora na to vprašanje odgovoriti vsak sam. Mnenja so deljena celo med prodajalci avtomobilov, med katerimi zlahka najdemo kakšnega, ki bo dejal, da za naše ceste tempomat nikakor ni potreben. Seveda pa mu bo hitro ugovarjal drugi, ki bo dejal, da je uporaba tempomata še kako koristna.

Uporaba bo lahko odvisna tudi od vrste vašega vozila. Bolje rečeno – od sistema prestavljanja. Medtem ko pri avtomatskem menjalniku tempomat ves čas deluje, se pri vozilu z ročnim prestavljanjem izklaplja s pritiskom na sklopko. Če ste na svoji poti veliko na cesti in se ne vozite ves čas v gneči, bi vam tempomat lahko prišel še kako prav.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Nižja poraba goriva
Vožnja

5 nasvetov za nižjo porabo goriva

Povprečna slovenska družina ima na razpolago vsaj en osebni avtomobil, če ne kar dva. S tem v zvezi je seveda
Vožnja z malčkom v avtu
Vožnja

Vožnja z malčkom v avtu: dobro je vedeti

Sodelovanje v cestnem prometu pomeni precejšnjo odgovornost za vsakega voznika med nami. V prvi vrsti moramo paziti na varnost, tako