Vožnja

Vožnja z malčkom v avtu: dobro je vedeti

Vožnja z malčkom v avtu

Sodelovanje v cestnem prometu pomeni precejšnjo odgovornost za vsakega voznika med nami. V prvi vrsti moramo paziti na varnost, tako svojo kot ostalih udeležencev v prometu. Potem pa so tu še potniki, ki se vozijo z nami v vozilu. Najprej je na vozniku, da jih opozori na uporabo varnostnega pasu.

Seveda pa v avtomobilu včasih prevažamo tudi otroke, pri katerih je treba biti dodatno pozoren na njihovo varnost. Ne gre zgolj za varnostni pas. Zavedati se je treba njihove starosti, kaj je najboljša rešitev zanje in kaj veleva zakon. V prvi vrsti pa moramo vedno imeti v mislih njihovo varnost in skrb za zdravje.

Kaj pravi zakon?

Zakon je, glede prevoza otrok v vozilu, povsem jasen. Če vozilo ni opremljeno z zadrževalnim sistemom (varnostni pas), otrok, mlajših od treh let, v vozilu ne smemo prevažati. Starejše otroke lahko, a le v primeru, da merijo preko 140 cm in sedijo na zadnjih sedežih.

Ste vedeli, da ne smete prevažati otroka v otroškem sedežu, ki je nameščen na sovoznikovem sedežu in je obrnjen nazaj, če imate pred sedežem vgrajeno zračno blazino? Vse kršitve predvidevajo ustrezne finančne sankcije, v resnici pa je najbolj pomembna otrokova varnost in bi se pravil morali držati predvsem zaradi nje.

Pomembno pred nakupom avto sedeža

Pred nakupom otroškega sedeža preverite, ali ta nosi oznako ECE. Generalno gledano bo najbolje, če kupite nov sedež in se pred tem posvetujete še s prodajalcem. Ker pa gre za strošek, ki si ga marsikdo težje privošči, in so na trgu tudi zelo ohranjeni rabljeni sedeži, vendarle bodite pozorni na detajle.

Ni pomembno, kakšne barve je sedež in kakšne vzorce ima, pač pa dejstvo, da ni poškodovan, da je ergonomsko oblikovan in ima na voljo sistem isofix. Otroški sedež se kupuje glede na otrokovo višino, težo in starost, zato naj vas ne zapelje oglas, v katerem piše samo, da je sedež primeren za otroka določene starosti. Ker se materiali sčasoma obrabijo in izgubijo svoje osnovne lastnosti, ne kupujte sedežev, ki so starejši od 7 let.

Nameščanje otroškega avto sedeža

V prvi vrsti pred nakupom otroškega avto sedeža preverimo njegovo skladnost z našo zakonodajo. Še posebej previdni moramo biti pri nakupu rabljene opreme, pri kateri hitro spregledamo kakšno napako. Večina novejših vozil danes ima vgrajen zadrževalni sistem isofix.

Namestitev otroškega sedeža
Namestitev otroškega sedeža v zadrževalni sistem ISOFIX.

Gre za varnostni sistem, v katerega vpnemo otroški avto sedež in na ta način še dodatno poskrbimo za otrokovo varnost. Če tega sistema v vozilu ni, je potrebno otroka v avto sedežu ustrezno zavarovati z varnostnim pasom. Upoštevajte navodila proizvajalca!

Naj se malček ne dolgočasi

Za malčka na zadnjih sedežih bo daljša vožnja zagotovo ekstremno dolgočasna. V resnici kaj dosti več od vašega sedeža ne bo videl in se bo hitro pričel dolgočasiti. Takšni trenutki so idealni za jok in druge oblike protestiranja proti mirnemu sedenju v avto sedežu.

Predvajajte mu skladbe, ki jih rad sliši, pred vožnjo mu priložite nekaj igrač, če sta v vozilu oba starša, pa naj sovoznik vsake toliko animira malčka, da mu ne bo dolgčas. Upoštevajte tudi njegove ure hranjenja, če ste na poti dlje, in če je potrebno previjanje, seveda opravite tudi to.

Pazite na temperaturo v vozilu

Otroci radi svoje otroke preveč oblečemo, ker nas pač skrbi zanje. A otroku je lahko precej bolj vroče kot nam, ali pač obratno. Ves čas preverjajte, kako se počuti, in mu po potrebi slecite ali oblecite kakšen kos oblačila. Poleti otroka ne izpostavljajte pretiranemu delovanju klimatske naprave.

Vozilo ohladite pred pričetkom poti, potem pa zgolj vzdržujte neko zmerno temperaturo. Otroka na poti nikoli ne puščajte samega v vozilu. Gre za ukrep, ki prepreči vrsto neželenih scenarijev, med katerimi praktično ni niti enega dobrega zanj.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Nižja poraba goriva
Vožnja

5 nasvetov za nižjo porabo goriva

Povprečna slovenska družina ima na razpolago vsaj en osebni avtomobil, če ne kar dva. S tem v zvezi je seveda
Tempomat
Vožnja

Kako uporaben je v resnici tempomat?

Za tempomat smo slišali praktično vsi, veliko vozil ga ima vgrajenega, uporabljamo pa ga nekoliko manj. In za kaj sploh