Avtoservis

5 razlogov za reden servis vozila

Servis vozila

Avtomobil pri hiši je danes skorajda nujen. Že dolgo ne gre več zgolj za statusni simbol, saj ga povprečna slovenska družina potrebuje za prevoz v službo, otroka v vrtec ali šolo in po različnih opravkih. Če gre, sta v družini celo dva avtomobila, a stroški včasih vendarle pretirano posežejo v družinski proračun.

Včasih drugače pač ne gre. V vsakem primeru je ključnega pomena, da se za vozilo skrbi z rednimi servisi, saj se na ta način lahko prihrani precej denarja. Se sliši kontradiktorno? Morda, a praksa dokazuje drugače. Z rednimi servisi lahko preprečimo marsikateri nepotreben strošek.

1. Manjša poraba goriva

Da je zmerna vožnja najboljše zagotovilo za normalno porabo goriva vemo. Tudi kvaliteta pnevmatik seveda in denimo dodatna teža, ki jo prevažamo v avtomobilu. Malo manj ljudi pa se zaveda, da tudi redni servisi poskrbijo za to, da poraba goriva ostane optimalna.

V prvi vrsti nas bo serviser opomnil tudi na slabe pnevmatike, a ključno je brezhibno delovanje motorja. Že najmanjše spremembe lahko povzročijo stanje pri katerem močneje pritiskamo na pedal za plin in se tega niti ne zavedamo. Filtri, motorno olje, svečke in drugi deli avtomobila morajo biti v najboljšem stanju za optimalno delovanje in pričakovano porabo goriva.

2. Nižji stroški vzdrževanja

Servis avtomobila je potreben tako kot reden pregled pri zobozdravniku. Ta primerjava je morda še posebej zanimiva ravno zaradi tega, ker se ljudje kar radi izognemo pregledu zobozdravnika. Strah nas je vrtanja po zobeh, po drugi strani pa tudi stroškov, ki bi morebiti nastali.

Stroški vzdrževanja vozila
Z rednim vzdrževanjem vozila boste na dolgi rok privarčevali.

Servis vozila seveda nekaj stane, a neprimerno manj kot na primer popravilo zaradi slabega vzdrževanja. In znova primerjava z zobozdravnikom. Namesto običajnega pregleda in enostavnega posega lahko sledijo precej bolj boleči trenutki. Tudi za denarnico.

3. Daljša življenjska doba

Če želimo, da nam bo avtomobil služil dolgo in brez večjih težav ga moramo seveda vzdrževati. Namesto neprestanih okvar, menjavanja različnih delov ali celo predčasne zamenjave vozila lahko z rednimi servisi te težave precej zlahka obidemo. Predvsem motor nam bo hvaležen za skrb in bo tako zadovoljno predel, ko ga bomo potrebovali.

4. Večja varnost na cesti

Reden servis pa ne vpliva samo nižje stroške in daljšo življenjsko dobo motorja. Serviser med pregledom ugotovi tudi različne obrabe materiala in zamenja določene dele ter poskrbi za našo varno vožnjo.

Predstavljajte si, da se nekaj časa ne oglasite na servisu, medtem se iztrošijo zavorne ploščice in pripeti se nesreča. Slaba ročna zavora lahko vodi v primer, ko se parkirano vozilo ne bo več nahajalo na klancu po vašem povratku.

5. Da ne bi ostali na cesti

Še en razlog zakaj je dobro redno servisirati avtomobil pa je večja zanesljivost. Morda se to ne zdi pretirano problematično, če se vozimo samo v trgovino in nazaj. Kaj pa v primeru daljših poti v službo ali denimo na dopust. Celo v tujino.

Okvara avtomobila na avtocesti
Okvara avtomobila na avtocesti je lahko izjemno nevarna.

Nikakor si ne želite ostati ob robu avtoceste sredi Hrvaške tako kot nekaj avtomobilov, ki ste jih opazili lani. Gre za precejšen stres, izgubo časa in vsekakor kar nekaj denarja povezanega z intervencijo, morebitnim odvozom vozila ter kasneje tudi s popravilom.

Dejstvo je, da so redni servisi na mestu in je treba vozilo predati v roke serviserju na cca 10.000 km ali vsaj enkrat na leto. Na ta način bomo popolnoma mirni in vedeli, da je z avtomobilom vse v najlepšem redu. Morda ni, a bo serviser to ugotovil in napako odpravil.

Gre za male servise, ki niso pretirano dragi. Še posebej, če se zavedamo, da gre samo za enkraten letni strošek. Je pa vozilo deležno tudi velikega servisa, ki je nekoliko dražji, a kljub temu še kako pomemben. Ta pride na vrsto po 100.000 km ali po navodilih proizvajalca nekoliko kasneje.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vas zanima tudi ...

Avtodiagnostika
Avtoservis

Kaj je avtodiagnostika in kako poteka?

Za avtodiagnostiko bi lahko rekli, da je na nek način kot preventiven pregled pri zdravniku. Redni pregledi namreč odkrijejo kakšne
Avtoservis
Avtoservis

6 razlogov za Avtoservis Selan

Servis avtomobila je potreben tako kot ljudem reden zdravniški pregled. Pregled vitalnih delov, ocena, odkrivanje potencialnih napak in popravilo. Vse