Pnevmatike

5 razlogov za uporabo letnih pnevmatik

Uporaba letnih pnevmatik

Menjava pnevmatik je trn v peti vsakega voznika, a če želimo biti na cesti varni v vseh vremenskih pogojih, potem brez tega ne bo šlo. Čeprav obstajajo celoletne pnevmatike, pa je še vedno najboljša in najbolj varna odločitev, da se pozimi vozimo na zimskih, poleti pa na letnih pnevmatikah.

Seveda ne zgolj poleti. Letne pnevmatike lahko v Sloveniji po naši zakonodaji na vozilo namestimo s 15. marcem, medtem ko jih moramo z zimskimi zamenjati 15. novembra. Vendarle pa ne gre gledati zgolj na datume, saj morajo biti pnevmatikam primerne tudi vremenske razmere. Če je denimo 15. marca zunaj manj kot 7 °C ali pa celo še občasno sneži, seveda ni čas za menjavo pnevmatik.

In zakaj sploh uporabljati letne pnevmatike, ko pa se lahko celo leto vozimo kar na zimskih?

1. Boljši izkoristek goriva

Vožnja na zimskih pnevmatikah izven zimskega obdobja ima kar nekaj slabosti. Čeprav po zakonu ne bi storili nič narobe, pa bi se morali prijeti za žep, ali bolje rečno, za denarnico. Zimske pnevmatike potrošijo več goriva.

Boljši izkoristek goriva
Z letnimi pnevmatikami do boljšega izkoristka goriva.

Ravno zato je ključno, da jih ob prehodu v pomlad zamenjamo z letnimi, ki so po sestavi precej drugačne in omogočajo bolj učinkovito porabo goriva. Preverite teste pnevmatik in poiščite ustrezen set, ki sodi na vaše vozilo.

2. Večja stabilnost v različnih pogojih

Pnevmatike so praktično edini stik vozila s podlago, zato je ključnega pomena, da so kakovostne in primerne za vremenske pogoje, ki nanje vplivajo. Na cesti nas zanima predvsem dober oprijem, tega pa dosežemo z letnimi pnevmatikami, ko je zunaj več kot 7 °C in je cesta suha ali mokra od dežja.

3. Bolj udobna vožnja

Letne pnevmatike imajo bolj optimalen profil in so manj hrupne na cesti, kar prispeva k večjemu udobju med vožnjo. Poleg tega so letne pnevmatike tudi boljše pri obvladovanju vodne zavese, ki se običajno pojavi med deževnim vremenom, zaradi boljšega odvajanja vode skozi tekalno plast pnevmatike.

4. Manjša obraba

Letne pnevmatike se obrabljajo počasneje kot zimske, ker so izdelane iz bolj prilagodljivega materiala, ki ima boljši oprijem na suhi in mokri cesti. Ta bolj prilagodljiv material omogoča, da se pnevmatike bolje prilegajo cestišču in zagotavljajo boljši stik s podlago, kar zmanjšuje trenje in posledično zmanjšuje obrabo pnevmatik. Poleg tega so letne pnevmatike običajno manj nagnjene k poškodbam, ki lahko vodijo do hitrejše obrabe.

Obraba letnih pnevmatik
V toplejšem delu leta se letne gume obrabljajo počasneje.

V zimskih razmerah, ko je cestišče hladnejše in bolj gladko, pa zimske pnevmatike uporabljajo drugačno zmes gume, ki je bolj odporna proti zmrzali. Zaradi tega so zimske pnevmatike bolj primerne za zimske razmere, vendar se hitreje obrabljajo na suhih in mokrih cestah, ko so temperature višje.

5. Boljši odziv na cesti

Na cesti potrebujemo vozilo, ki je optimalno pripravljeno in se ustrezno odzove v vseh predvidljivih in manj predvidljivih situacijah. V tem pogledu morajo biti na vozilu seveda nameščene tudi ustrezne pnevmatike.

Letne pnevmatike izven zimskega obdobja nudijo precej boljši odziv na cesti od zimskih. Pri zaviranju zagotavljajo večjo zaviralno zmogljivost na mokri ali suhi cesti, omogočajo natančnejše krmiljenje tudi v ostrejših zavojih in so precej bolj vodljive.

Kot vidimo, je razlogov za namestitev letnih pnevmatik po 15. marcu kar nekaj in močno vplivajo tako na našo varnost na cesti kot tudi na stroškovno plat. V prvi vrsti pa mora biti pri nakupu in montaži pnevmatik vodilo varnost.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Menjava pnevmatik
Pnevmatike

Kdaj je pravi čas za menjavo pnevmatik?

Pnevmatike so eden ključnih delov našega vozila in pravzaprav edini stik z vozno podlago, zato je nujno, da ustrezajo predpisom
Dimenzije pnevmatik
Pnevmatike

Dimenzije pnevmatik: dobro je vedeti

Veliko je bilo napisanega o tem, zakaj je pomembno pozimi zamenjati letne gume za zimske in obratno. Prav tako večina