Pnevmatike

Dimenzije pnevmatik: dobro je vedeti

Dimenzije pnevmatik

Veliko je bilo napisanega o tem, zakaj je pomembno pozimi zamenjati letne gume za zimske in obratno. Prav tako večina voznikov pozna razlike med pnevmatikami in se zaveda pomena, ki ga imajo na njihovo varnost v cestnem prometu.

Na drugi strani pa morda nekoliko manj poznamo njihove dimenzije, kaj pomenijo in kakšne kupiti, da bodo ustrezne za naše vozilo. Navadno gre za tri različne številke, ki natančno sporočajo, kakšne dimenzije pnevmatik imamo nameščene na vozilu.

Kakšne pnevmatike imam na vozilu?

Preden se boste odločili za nakup novih pnevmatik, boste morali poznati podatek o njihovi velikosti. Ker pa ne gre zgolj za eno številko, ki je pomembna, si oglejmo, kako do potankosti preveriti velikost pnevmatik. Na njih boste na bočnici našli kar nekaj podatkov, zanimale pa vas bodo tri številke.

Te bodo videti nekako takole: 220/55/17. Seveda se številke lahko precej razlikujejo celo na enakih vozilih, zato je pomembno, da pred nakupom ta podatek preverite.

  • Prva številka (220) govori o širini tekalnega dela pnevmatike.
  • Druga številka (55) je podatek o višini in širini preseka.
  • Tretja številka (17) pa je namenjena premeru platišča, ki se meri v colah.

Nimajo vsi golfi enakih pnevmatik

Zmotno bi bilo misliti, da ima neka znamka in model avtomobila na voljo zgolj eno dimenzijo pnevmatik. Zelo pomembno je, na kako velikih platiščih se te nahajajo. Zagotovo ste že kdaj slišali pogovor o colah platišč in kako se večje lepše podajo k vozilu.

Velikost pnevmatik
Podatke o velikosti pnevmatik boste našli na bočnici gume.

Vendarle pa ne moremo kar prosto izbirati teh velikosti, saj je proizvajalec avtomobila tisti, ki določa, kako velika platišča lahko na avtomobilu uporabimo. V tem razponu nato seveda kupujemo tudi pnevmatike, zato pred nakupom vedno preverite dimenzije.

Širše ali ožje pnevmatike?

Pri izbiri pnevmatik radi pogledujemo proti širšim, ki pa so hkrati tudi dražje. Našemu vozilu dodajo nekaj karakterja, obenem pa se moramo zavedati tudi vplivov na druga področja vožnje. Poraba goriva, obraba, oprijem in vozne lastnosti na splošno.

Znano je, da se je v snegu lažje voziti z ožjimi kot s širšimi pnevmatikami. V vsakem primeru pa se bo najbolje držati navodil proizvajalca avtomobila. Širše pnevmatike sicer dodajo več oprijema in natančnejšo vožnjo skozi ovinke, a na drugi strani bolj obremenijo motor in s tem negativno vplivajo na porabo goriva.

Globina profila pnevmatike

Poleg naštetih dimenzij pnevmatik in platišč je dobro nekaj vedeti tudi o globini samega profila. Ta je namreč zakonsko določen. To pomeni, da zimske gume s premalo profila v zimskih razmerah ne bodo varne in vas niti ne bodo obvarovale pred kaznijo.

Profil pnevmatike
Profil zimskih pnevmatik mora znašati minimalno 3 mm.

Za letne gume velja, da je minimalen profil globok 1,6 mm, na zimskih pa mora biti profila še najmanj 3 mm. Kakorkoli, tudi za letne gume se priporoča, da je profil na njih nekoliko globlji od minimuma. Globina profila odloča o tem, kako se bo vozilo na cestišču obnašalo pri določeni hitrosti ter pri vožnji v dežju, snegu ali blatu.

Cena in kakovost gum

Ker je na trgu precej različnih znamk pnevmatik, se seveda pojavi vprašanje o tem, ali je bolje gledati na znamko ali na ceno. Načeloma tudi za proizvajalce pnevmatik veljajo določena pravila in zakoni, po katerih kakovost gum ne sme odstopati od normativov.

Vendarle pa naj cena ne bo prvi in zadnji dejavnik, po katerem se boste odločali za nakup. Vsekakor bodo dražje večje pnevmatike. Tiste z več colami, pa tudi širše. Pred nakupom se vedno informirajte o ustrezni velikosti in za nasvet povprašajte še na prodajnem mestu. Veliko vam bo lahko povedal tudi vulkanizer z vsemi svojimi izkušnjami.

Svoje pnevmatike redno pregledujte za morebitnimi poškodbami. V primeru, da imate na voljo dva seta (letne in zimske), pa poskrbite, da bodo gume vedno primerno shranjene. Ne pozabite niti na dejstvo, da je pnevmatika navkljub globokemu profilu lahko neprimerna, če je prestara.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Menjava pnevmatik
Pnevmatike

Kdaj je pravi čas za menjavo pnevmatik?

Pnevmatike so eden ključnih delov našega vozila in pravzaprav edini stik z vozno podlago, zato je nujno, da ustrezajo predpisom
Celoletne pnevmatike
Pnevmatike

Kako se celoletne pnevmatike obnesejo v praksi?

Ena večjih finančnih bolečin, ki se tičejo vzdrževanja avtomobila, je zagotovo zamenjava pnevmatik. V isti sapi pa je treba dodati,