Avtoservis

Zakaj avto ne vžge in kaj storiti?

Avto ne vžge

Ko se voznik zjutraj usede v avto, pričakuje brezhiben zagon motorja in vsakodnevno pot v službo. Toda včasih se zgodi neprijetno presenečenje, da avto ne vžge. Te nepričakovane trenutke spremlja mešanica panike in obupa, saj voznik ne ve, kaj naj v tej situaciji naredi. Pomembno je razumeti in poznati nekaj najpogostejših vzrokov za težavo z zagonom avtomobila, da bi se ustrezno lotili reševanja težave.

Med najverjetnejšimi vzroki so lahko prazen akumulator, težave s svečkami, kakovost goriva ali okvare na vžigalnih kablih in razdelilniku. Zato je v takšnih trenutkih treba ostati miren in zbran ter sistematično preveriti možne vzroke za težavo. Pa si oglejmo nekaj najbolj verjetnih scenarijev.

Prazen akumulator

Ena najbolj klasičnih nevšečnosti pri zagonu motorja je prazen akumulator. Navadno se to pripeti, ko je akumulator starejšega letnika in ob prehodu na zimsko obdobje, saj pod nizkimi temperaturami dokončno odpove. Znak, da gre za težave z akumulatorjem, je slabotno zaganjanje ali pa dejansko nič.

Pregled stanja akumulatorja z voltmetrom
V kakšnem stanju je akumulator, lahko preveri vaš avtoserviser.

Akumulator lahko zamenjamo sami, kupimo pa ga v trgovini z avtomobilskimi deli ali celo na bencinski črpalki, če jih imajo v ponudbi. Bistveno pri tem je, da si prej ogledamo tip in moč akumulatorja, ki je primeren za naše vozilo, in smo pozorni na postavitev + in – priključka. V nasprotnem primeru morda ne bomo mogli priklopiti kablov.

Ob zagonu se sliši močno vrtenje v prazno

Če sedete v avto, zavrtite ključ in sledi zgolj glasno vrtenje motorja v prazno, je povsem mogoče, da se je pretrgal jermen motorja. Gre za zelo resno okvaro, ki lahko močno poškoduje motor vozila, zato je treba v trenutku ustaviti vsa svoja prizadevanja, da bi zagnali motor.

V nekaterih modelih lahko s pogledom pod pokrov motorja kar sami preverimo, ali gre za tovrstno okvaro, v vsakem primeru pa je treba poklicati na servis oziroma za vozilo naročiti avto vleko, ki ga bo do tja zapeljala.

Vžigalne svečke

Opozorilni znaki, da je potrebna zamenjava vžigalnih svečk v avtomobilu, se lahko kažejo na več načinov. Prvi opazen znak je težaven zagon motorja ali pogost ponovni zagon. Če se motor po zagonu ne vrti gladko in zanesljivo ter začutimo tresenje ali nepravilno delovanje, so lahko krive vžigalne svečke.

Menjava vžigalnih svečk
Težave z zagonom lahko kažejo na potrebo po menjavi svečk.

Slaba kakovost izgorevanja goriva vodi do neenakomerne izgorelosti v cilindrih, kar povzroči nestabilen tek motorja. Zamenjava vžigalnih svečk je pri nekaterih modelih avtomobila zelo enostavna in jo lahko opravimo sami. V nasprotnem primeru bo to naredil serviser, popravilo pa načeloma ne bo pretirano drago.

Ne zgodi se popolnoma nič

Če se ob obračanju ključa oziroma pritiskanju na zagonski gumb ne zgodi popolnoma nič, je lahko težava v elektroniki. Navadno se v vsakem primeru prižgejo vsaj opozorilne lučke na armaturni plošči. Če do tega ne pride, lahko vzrok za to iščemo v okvarjenem čipu, ključu ali kartici.

V tem primeru pokličemo svojega avtomehanika, razložimo težavo in prosimo za nasvet. Še prej pa poizkusimo zagnati vozilo z rezervnim ključem ali kartico. Povsem mogoče je, da bo to delovalo.

Nasveti za samopomoč

Veliko težav lahko rešimo sami. Nekatere po tem, ko že nastanejo, za druge pa poskrbimo preventivno. Prvi nasvet bo redno obiskovanje servisa, kjer bodo preverili vse ključne točke, opozorili na morebitne težave in jih odpravili še ravno pravi čas. Sem spada tudi merjenje kapacitete akumulatorja in preverjanje kablov ter elektronike.

Redni servisi poskrbijo tudi za vedno delujoče vžigalne svečke in čiste filtre. Vozilo lahko ne vžge tudi zaradi zamašenih filtrov. Pazimo pri točenju goriva, da ne natočimo napačnega, saj si lahko na ta način nakopljemo kar nekaj težav. Ob prvih znakih težjega zagona preverimo vitalne sklope in se obrnemo na avtoservis, če napake ne odpravimo sami.

Avtosvet

Avtosvet

About Author

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer objavljamo zanimivosti iz sveta avtomobilizma.

Morda vas zanima tudi ...

Servis vozila
Avtoservis

5 razlogov za reden servis vozila

Avtomobil pri hiši je danes skorajda nujen. Že dolgo ne gre več zgolj za statusni simbol, saj ga povprečna slovenska
Avtodiagnostika
Avtoservis

Kaj je avtodiagnostika in kako poteka?

Za avtodiagnostiko bi lahko rekli, da je na nek način kot preventiven pregled pri zdravniku. Redni pregledi namreč odkrijejo kakšne